Organic | Cold Pressed | No HPP or Shock Freeze
 

Fitness

 
Fasted Cardio: Wat De Wetenschap Zegt Over Sporten Op Een Nuchtere Maag

Fasted Cardio: Wat De Wetenschap Zegt Over Sporten Op Een Nuchtere Maag

Heb je de hype gehoord over fasted cardio? - trainen op een lege maag. Voorstanders beweren dat het de ultieme vetverbrander is, die calorieën verbrandt als geen ander. Maar is het echt wat je ervan verwacht? De wetenschap over fasted cardio is verdeeld, dus voordat je je naar buiten haast voor een rondje hardlopen voor het ontbijt, is dit wat je echt moet weten. De waarheid is dat fasted cardio een aantal voordelen kan bieden voor vetverlies en metabolisme, maar het hangt echt af van het individu en de reactie van je eigen lichaam. Voor sommigen kan het wonderen doen. Voor anderen niet zo veel. Als je overweegt om fasted cardio te proberen om je fitness routine een boost te geven, lees dan verder om te weten wie het moet proberen, wie het moet vermijden en hoe je het goed doet.

WAT IS FASTED CARDIO?

Fasted cardio, ook wel bekend als cardio op een nuchtere maag, is een trainingstechniek waarbij je cardiovasculaire oefeningen doet zonder eerst te eten. In plaats daarvan wacht je tot je lichaam in een vastende staat komt voordat je gaat sporten.


Wat gebeurt er precies in je lichaam tijdens fasted cardio? Wanneer je vast, schakelt je lichaam over op vetverbranding voor energie in plaats van koolhydraten. Dit komt doordat je geen voedsel meer in je maag hebt om te verteren. Je lichaam moet dus op je vetreserves terugvallen.


Fasted cardio kan je helpen om meer vet te verbranden, maar het is niet voor iedereen geschikt. Als je net begint met sporten of gevoelig bent voor duizeligheid of flauwvallen tijdens het vasten, is deze methode misschien niet voor jou.


Voor de meeste mensen die regelmatig sporten en gezond eten is fasted cardio echter prima te doen. Begin langzaam en luister naar je lichaam. Drink water, koffie of groene thee om je metabolisme een boost te geven. En vergeet niet, fasted cardio is geen wondermiddel - de belangrijkste factor voor vetverlies blijft een calorietekort. Maar als onderdeel van een evenwichtige levensstijl kan fasted cardio je helpen je doelen sneller te bereiken.

VOORDELEN VAN FASTED CARDIO

Fasted cardio, of cardiotraining op een nuchtere maag, is populair. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over de voordelen? Fasted cardio kan je insulinegevoeligheid verbeteren. Wanneer je vast, zijn je insulineniveaus laag. Dit kan je cellen gevoeliger maken voor insuline, wat je bloedsuikerspiegel helpt reguleren.


Het kan je vetverbranding verhogen. Omdat je lichaam geen voedsel heeft om op te branden voor energie, zal het in plaats daarvan je vetreserves aanspreken. Dit kan helpen om meer vet te verbranden tijdens je training.


Het kan misselijkheid tegengaan. Sommige mensen voelen zich misselijk als ze net gegeten hebben en daarna gaan sporten. Fasted cardio kan dit helpen voorkomen.


Voor de meeste gezonde mensen is fasted cardio veilig en kan het enkele voordelen bieden, maar het is geen wondermiddel en je moet je training en voedingspatroon als geheel bekijken.

FASTED CARDIO: GOED VOOR GEWICHTSVERLIES?

Fasted cardio is een populaire trainingstechniek voor gewichtsverlies. Maar klopt het dat het effectiever is voor vetverbranding? De wetenschap zegt dat fasted cardio wel een klein voordeel kan hebben, maar voor de meeste mensen maakt het niet veel uit.

Verhoogde vetoxidatie?

Uit onderzoek blijkt dat fasted cardio inderdaad de vetoxidatie tijdens de training iets kan verhogen. Dit komt omdat je lichaam, wanneer je nuchter bent, meer vet moet gebruiken als brandstof. Echter is het effect relatief klein en tijdelijk. Zodra je weer eet, schakelt je lichaam weer over op koolhydraten en eiwitten als primaire energiebron.

Calorieën balans is belangrijker

Of je nu fasted cardio doet of niet, de totale hoeveelheid calorieën die je verbrandt, is veel belangrijker voor gewichtsverlies op de lange termijn. Fasted cardio zorgt niet voor een wonderbaarlijke versnelling van je metabolisme of vetverbranding. De meeste onderzoeken tonen geen significant verschil in vetverlies tussen mensen die fasted cardio deden en zij die niet fasted trainden.

Voor wie werkt het (misschien) wel?

Voor sommige mensen kan fasted cardio mogelijk iets effectiever zijn. Dit geldt vooral voor:

  • Mensen die al een laag lichaamsvetpercentage hebben. Hun lichaam moet meer op vetreserves leunen voor energie.
  • Mensen die regelmatig vasten of intermittent fasting toepassen. Hun lichaam is al efficiënter in het gebruik van vet als brandstof.
  • Mensen die moeite hebben om in een calorietekort te komen. Fasted cardio kan helpen om iets meer calorieën te verbranden.

Maar voor de meeste mensen maakt fasted cardio niet veel verschil. De focus ligt beter op regelmatige cardio, krachttraining en een gebalanceerd voedingspatroon om gewicht te verliezen.

WIE PROFITEERT HET MEEST VAN FASTED CARDIO?

Als je op zoek bent naar de grootste voordelen van fasted cardio, zijn er een paar groepen die er waarschijnlijk het meest van profiteren:

Mensen die willen afvallen

Fasted cardio kan je helpen meer vet te verbranden tijdens je training. Omdat je lichaam geen andere energiebronnen heeft om op terug te vallen, zal het meer vet moeten verbranden voor energie. Dit kan je metabolisme een boost geven en je helpen meer calorieën te verbranden, zelfs na je training.

Mensen met weinig tijd

Als je een druk schema hebt, is fasted cardio een efficiënte manier om te trainen. Je hoeft geen tijd te besteden aan het eten van een pre-workout maaltijd of snack. Dit bespaart je kostbare tijd zodat je meer tijd overhoudt voor je daadwerkelijke training.

Mensen die willen trainen voor uithoudingsvermogen

Fasted cardio kan je uithoudingsvermogen verbeteren omdat je lichaam gewend raakt aan het gebruik van vet als brandstof in plaats van koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter wordt in het gebruik van zuurstof en het leveren van energie aan je spieren. Dit leidt tot betere prestaties tijdens duurtrainingen.

Mensen die de voordelen van vasten willen benutten

Fasted cardio combineert de voordelen van vasten en cardiovasculaire training. Naast vetverbranding en verbeterde metabolische gezondheid, kan fasted cardio bijdragen aan een gezondere ontstekingsrespons en stimuleert het de productie BDNF die nodig is voor de groei van nieuwe hersencellen.


Voor de meeste mensen zijn de voordelen van fasted cardio het grootst als je 2-3 keer per week een matige tot intensieve cardiovasculaire training doet, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Houd rekening met je eigen doelen en fysieke gesteldheid en bouw de moeilijkheidsgraad en duur van je trainingen geleidelijk op.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER FASTED CARDIO BEANTWOORD

Werkt fasted cardio echt voor vetverlies?

Onderzoeken tonen aan dat fasted cardio een klein voordeel kan hebben voor vetverlies. Wanneer je nuchter sport, zijn je glycogeenvoorraden laag, dus je lichaam moet meer vet verbranden voor energie. Echter, de totale hoeveelheid vet die je verbrandt, hangt nog steeds af van de intensiteit en duur van je training. Fasted cardio is geen wondermiddel voor vetverlies, maar het kan helpen als onderdeel van een gebalanceerd dieet en trainingsprogramma.

Hoe vaak moet ik fasted cardio doen?

2-3 keer per week fasted cardio is een goed begin. Doe het niet elke dag, want je lichaam heeft ook brandstof nodig om te herstellen. Op de andere dagen kun je gewoon na het ontbijt sporten. Zorg ervoor dat je trainingen gevarieerd blijven om plateaus te voorkomen.

Moet ik extra eiwitten eten na fasted cardio?

Ja, eet binnen een uur na het sporten een maaltijd met eiwitten en koolhydraten, zoals een omelet met groenten en volkoren brood. Dit helpt je spieren te herstellen en voorkomt dat je lichaam in een katabole staat blijft.

CONCLUSIE

Hoewel fasted cardio de vetverbranding tijdens het sporten iets kan verhogen, lijken de effecten op de lange termijn meestal te verdwijnen. Het goede nieuws is dat fasted cardio voor de meeste mensen waarschijnlijk niet schadelijk is voor je prestaties. De enige manier om te weten wat de echte invloed is, is door het zelf te proberen. Als je van intensieve trainingen houdt, ga er dan voor. Zo niet, maak je dan niet al te druk - het belangrijkste is dat je actief bent, gezond eet en plezier hebt.

Previous Article Next Article