Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 

Zink is een essentiële voedingsstof die het lichaam nodig heeft om meer dan 300 enzymen aan te maken. Het is na ijzer het meest voorkomende metaal dat door het lichaam wordt gebruikt.

De gezondheidsvoordelen van zink zijn onder andere een verbeterd immuunsysteem en een betere wondgenezing. Ook lijkt extra zink het herstel van een verkoudheid te versnellen.  Kortom, zink is van vitaal belang om het lichaam goed te laten functioneren.

Een tekort aan zink kan leiden tot haaruitval, diarree, vertraagde wondgenezing, impotentie, abnormale smaak en mentale vermoeidheid.

Plantaardig voedsel bevat minder zink dan vlees en schaaldieren. Voor mensen met een plant-based lifestyle is het belangrijk dat zij hier rekening mee houden. Ook kan het zinkgehalte in plantaardig voedsel aanzienlijk variëren. Dit is namelijk afhankelijk van het aanwezige zink in de bodem van de grond waarin het voedsel is gekweekt. 


  1. Tarwekiemen

De kiem is het embryo van de tarwe, dat bij ontkieming kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Naast een hoog zinkgehalte (163,7 mg per gram) hebben tarwekiemen een compleet aminozuur profiel met veel andere vitamines en mineralen. 

Probeer tarwekiemen eens in amandelyoghurt of voeg ze toe aan je ontbijtgranen. Je kunt ze ook  als vervanging voor paneermeel gebruiken of in organische smoothies. Houd er rekening mee dat tarwekiemen meestal minimaal worden verwerkt, waardoor ze een relatief korte houdbaarheidsduur hebben. Na openen in de koelkast bewaren om vers te houden. Tarwekiemen zijn goedkoop en een geweldige manier om je dagelijkse inname zink te verhogen. 


  1. Watermeloenpitten

Veel soorten zaden, pitten en noten zijn rijk aan zink. Een bron waar je misschien minder snel aan zou denken zijn pitten van watermeloen. Deze hebben een hoog zinkgehalte en zijn rijk aan andere voedingsstoffen. Een ons pitten van watermeloenen levert 26% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink. Het is dus de moeite waard om de pitten te bewaren, te wassen, drogen en te roosteren. 10 minuten op een bakplaat en je hebt een uitstekende bron van zink te pakken. 

Watermeloenpitten bevatten veel meervoudige onverzadigde vetten. De goede vetten dus. Deze zijn van cruciaal  belang voor de gezondheid van het hart, evenals ijzer, magnesium, fosfor en mangaan. 

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan zijn watermeloenpitten een geweldige bron van zink. Let wel op. watermeloenpitten bevatten veel calorieën en het is gemakkelijk om er te veel van te eten.

Pompoenpitten hebben vergelijkbare eigenschappen en zijn ook geweldig geroosterd. 


  1. Wilde rijst 

Wilde rijst heeft een andere botanische oorsprong dan andere rijstsoorten. Het is niet echt een rijstvariant, maar in feite het zaad van een watergras-plant. Wilde rijst wordt voornamelijk geteeld in de Verenigde Staten en Canada en wordt al eeuwenlang door hun oorspronkelijke bewoners gegeten. 

Wilde rijst is donker van kleur en de smaak heeft iets weg van hazelnoot. Al met al uitstekend geschikt om afwisseling en originaliteit op je bord te brengen. 

Wilde rijst is een waardevolle bron van zink en bevat ook - hoewel in mindere mate - B-vitamines, foliumzuur, magnesium, fosfor, koper en mangaan. 


  1. Hennepzaden

Hennepzaden zijn afgeleid van de hennepplant en zitten boordevol eiwitten, vitamine E en gezonde vetten. Ze zijn ook een geweldige bron van zink. Een handvol hennepzaden bevat 23% van de ADH zink. Hoewel technisch geclassificeerd als een noot, hebben hennepzaden een licht zoete maar nootachtige smaak. Deze smaak is mild  en daardoor een ideale aanvulling om elk gerecht een boost te geven. Hennepzaden zijn van dezelfde soort als cannabis, maar ze bevatten geen sporen van THC en zijn dus niet geestverruimend en volkomen legaal. 

Onderhoudt je sportprestatie met onze heerlijke, energie gevende bliss balls die voldoende hennepzaden bevatten om je training een boost te geven.

Vorig artikel Volgend artikel