
Waarom Wandelen Bijdraagt Aan Een Lang Leven In Goede Gezondheid
Dat wandelen gezond is, zal geen verrassing voor je zijn. Maar wist je dat een dagelijks ommetje, en dan het liefst in de ochtend, je kans op een lang leven in goede gezondheid echt bevordert? Hoe dat precies zit, vertellen we je in deze blog. Wedden dat jij morgen een uurtje eerder opstaat voor een verkwikkend tochtje?
VERRUIL DE SPORTSCHOOL VOOR EEN WANDELING IN DE FRISSE LUCHT
De beroemde fitnesstrainer Harley Pasternak onderzocht jarenlang wat de vijf gezondste steden ter wereld nou precies zo gezond maakt. Hij ontdekte dat een belangrijke bijdrage aan een lang leven werd gevormd door wandelen. Goed nieuws dus, want wandelen kost je helemaal niks en kun je doen wanneer het jou goed uitkomt.
Sportscholen vormen een plek van ontmoeting, maar zijn niet essentieel voor een goede gezondheid volgens Pasternak. Ook tijdens de coronapandemie ontdekten steeds meer mensen dat bewegen prima mogelijk is zonder dure sportlessen en apparaten. Het enige dat je nodig hebt zijn je eigen benen. Dat inzicht geeft veel vrijheid en onafhankelijkheid. Je kunt de deur uitstappen wanneer én waar jij zelf wilt.
WAAROM DRAAGT WANDELEN DAN BIJ AAN EEN LANGER LEVEN?
Je zult je afvragen waarom wandelen dan precies bijdraagt aan een langer leven. De voordelen van een dagelijks ommetje zijn groot en hebben niet alleen betrekking op je lichamelijke gezondheid, maar zeker ook op je mentale en emotionele gesteldheid.
Laten we beginnen met de voordelen voor je lichaam. Zo is een blokje kuieren goed voor je gewrichten en de gezondheid van je hart. Ook je immuniteitssysteem wordt lekker gestimuleerd door de beweging. Extra fijn is dat je deze activiteit eenvoudig aanpast aan je eigen lijf. Pas het lopen daarom altijd aan op je eigen leeftijd en lichamelijke conditie.
Uit onderzoek door de universiteit van Stanford blijkt dat creativiteit met wel 60% verhoogt dankzij wandelen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat regelmatig lopen bijdraagt aan het verminderen van stress. Zeker wandelen in de natuur helpt goed om je te ontspannen en je hoofd te legen. Zeg nou zelf: ben je ooit in een slechte bui thuis gekomen van een wandeling?
DE VOORDELEN VAN EEN OCHTENDWANDELING
Fijn ontwaken, beter slapen, je stofwisseling verbeteren, minder neiging tot eetbuien. Wist je dat de ochtend het beste moment is voor een wandeling en kan leiden tot deze voordelen? Onderzoek wijst uit dat een stevig blok om voor 9 uur ‘s morgens bijdraagt aan een langer leven in goede gezondheid. Daar zijn verschillende redenen voor.
ONTWAKEN EN SLAPEN
Allereerst helpt het ochtendlicht je hersenen ontwaken. Je biologische klok wordt gereguleerd en bepaalt je ritme voor de dag die voor je ligt. Het daglicht bevordert meteen je stemming en energieniveau. Zelfs bewolkte of regenachtige dagen geven je een mentale boost, waar je de hele dag profijt van hebt.
Als je ontwaakt is je lichtgevoeligheid op z’n laagst. Het klinkt misschien gek, maar een ochtendwandeling kan een goede nachtrust bevorderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eerste uur nadat je wakker wordt cruciaal is voor je volgende nachtrust.
Achter je ogen bevindt zich een lichtgevoelige laag van neuronen, die de aanmaak van melatonine regelt. Dit hormoon geeft je lichaam een seintje wanneer het tijd is om te gaan slapen. Ook stimuleert ochtendlicht de aanmaak van serotonine. Dit stofje geeft je een goed gevoel en helpt je om ‘s nachts beter te slapen. Daarnaast stimuleert natuurlijk licht in de morgen de aanmaak van cortisol in je lijf. Dit helpt je om goed wakker te worden en geeft je nieuwe energie voor de komende dag.
HET PER2 EIWIT
Voor de regulatie van je biologische klok, het verbeteren van je stofwisseling en het versterken van je bloedvaten heeft je lichaam onder meer het PER2 eiwit nodig. Uit onderzoek blijkt dat helder, natuurlijk licht de productie van dit eiwit verhoogt en daarmee je cardiovasculaire gezondheid verbetert.
De experimenten wijzen uit dat kunstlicht nooit op kan tegen natuurlijk daglicht. De gemiddelde lichtsterkte binnenhuis is veel lager dan in de buitenlucht. Met een ochtendwandeling neemt je lichaam veel meer licht op.
STOFWISSELING EN EETLUST
Een blokje lopen draagt bij aan een gezonde stofwisseling. Daarnaast ontdekten wetenschappers in 2012 dat de productiviteit en het energieniveau van vrouwen toenam, wanneer zij dagelijks om 8 uur een stevige wandeling maakten. Niet alleen hun stofwisseling verbeterde, maar de vrouwen bleken ook minder gevoelig te zijn voor eetbuien. Dit laatste komt je ook ten goede bij de voorbereiding of tijdens het volgen van een sapjeskuur.
Beweging verwarmt je lichaam en activeert bepaalde neuronen, die helpen om de inname van voedsel onder controle te houden. Denk maar eens aan warme zomerdagen, waarop je waarschijnlijk minder trek in eten hebt. Op dezelfde manier blijkt een verhoogde lichaamstemperatuur te helpen in het weerstaan van onnodige voeding.