Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 
Waarom Kruisbloemige Groenten Een Opgeblazen Buik Veroorzaken

Waarom Kruisbloemige Groenten Een Opgeblazen Buik Veroorzaken

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes zijn supergezonde voedingsmiddelen, boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Ze worden dan ook vaak aanbevolen als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Maar sommige mensen merken dat ze na het eten van deze groenten last krijgen van een opgeblazen buik, winderigheid en buikpijn. Waarom veroorzaken kruisbloemige groenten deze vervelende symptomen? Ben je ook zo nieuwsgierig naar het verband tussen kruisbloemige groenten en een opgeblazen buik? Is het normaal of moeten we ons er zorgen over maken? We zochten het tot in de puntjes voor je uit. 

WAT ZIJN KRUISBLOEMIGE GROENTEN?

Kruisbloemige groenten zijn groenten uit de familie Brassicaceae, ook wel bekend als de koolfamilie. Denk hierbij aan broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool, radijsjes en kool. Deze groenten zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook ontzettend gezond. Kruisbloemige groenten bevatten namelijk veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Zo zijn ze rijk aan vezels, vitamines (zoals vitamine C en K), mineralen (zoals calcium en magnesium) en antioxidanten. Bovendien bevatten ze ook nog eens weinig calorieën en koolhydraten, waardoor ze ook nog eens heel geschikt zijn voor mensen die op hun gewicht letten. Maar wat kruisbloemige groenten echt bijzonder maakt, zijn de zogenaamde glucosinolaten. Dit zijn stoffen die in de planten aanwezig zijn en die ons lichaam helpt om schadelijke stoffen af te breken. Daarnaast hebben ze ook ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. 


Al met al zijn kruisbloemige groenten dus een fantastische toevoeging aan je dieet. Probeer daarom zeker onze Die Hard Green 11, rijk aan vitamine A, B, C, E en K dankzij de toegevoegde broccoli.

Waarom veroorzaken kruisbloemige groenten een opgeblazen buik?

Goed, je bent op de hoogte van wat kruisbloemige groenten zijn én dat ze goed voor je zijn. Maar toch komt het vaak voor dat deze groenten een opgeblazen buik na het eten of winderigheid veroorzaken. Hoe kan dit? Het antwoord ligt in het feit dat kruisbloemige groenten rijk zijn aan vezels en complexe koolhydraten, zoals raffinose en fructanen. Deze stoffen zijn moeilijk verteerbaar en kunnen daarom in de dikke darm terechtkomen, waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij, zoals waterstof, koolstofdioxide en methaan, die zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dit betekent echter niet dat je kruisbloemige groenten helemaal moet vermijden als je last hebt van een opgeblazen buik. Je kunt de groenten lichtjes koken of stomen, aangezien dit de vezels en koolhydraten afbreekt en de groenten daardoor makkelijker verteerbaar maakt. Zo kun je toch genieten van de gezondheidsvoordelen, maar blijf je niet met een opgeblazen buik na het eten achter.

Alternatieven voor kruisbloemige groenten die dezelfde voedingsstoffen bevatten

Als je toch nog last hebt van een opgeblazen buik na het eten van kruisbloemige groenten, hoef je niet helemaal afscheid te nemen van de gezondheidsvoordelen van deze groenten. Er zijn namelijk genoeg alternatieven die vergelijkbare voedingsstoffen bevatten. Groenten zoals asperges, spinazie, courgette, komkommer en zoete aardappel bevatten bijvoorbeeld veel vitamines, mineralen en antioxidanten en zijn bovendien licht verteerbaar. Onze Pineapple Paradiso 04 en Veggie Cappuccino 02 bevatten deze groenten en zijn dus een perfect alternatief. Andere opties zijn groenten uit de nachtschadefamilie, zoals paprika, aubergine en tomaten. Probeer eens te experimenteren met verschillende soorten groenten om te zien welke jouw spijsvertering het beste verdraagt.

IEDEREEN IS ANDERS…

Als je gevoelig bent voor een opgeblazen buik na het eten van kruisbloemige groenten, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn genoeg alternatieven die dezelfde gezonde voedingsstoffen bevatten en bovendien licht verteerbaar zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Dus experimenteer en ontdek welke groenten jouw spijsvertering het beste verdragen. Met een gezonde en gevarieerde voeding kun je optimaal profiteren van de voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond en energiek lichaam.

Vorig artikel Volgend artikel