100% Biologisch | Cold Pressed | Ongepasteuriseerd

Taal

Anti-Aging: Hoe Keer Je Je Biologische Klok Om En Vertraag Je Het Verouderingsproces?

Anti-Aging: Hoe Keer Je Je Biologische Klok Om En Vertraag Je Het Verouderingsproces?

Anti-Aging: Hoe Keer Je Je Biologische Klok Om En Vertraag Je Het Verouderingsproces?

In onze quest naar anti-aging is het belangrijk om onze geest en lichaam gezond te houden zodat we zo goed mogelijk en vooral kunnen genieten van onze "latere" jaren. Eén manier om dit te doen is door onze biologische klok om te keren en het verouderingsproces te vertragen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, waaronder de bekende drie-eenheid: goed eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen.

Antioxidanten zijn je beste vrienden.

Het eten van een gevarieerd dieet met veel kleurrijk fruit en groenten is een geweldige manier om het verouderingsproces om te keren. Antioxidanten in deze voedingsmiddelen helpen ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen, twee belangrijke factoren die bijdragen aan celveroudering. Vrije radicalen, schadelijke gifstoffen die DNA en celvernieuwing kunnen beschadigen, worden ook op afstand gehouden door antioxidanten. Om er het meeste voordeel uit te halen, streef je ernaar om bij elke maaltijd drie tot vijf verschillende kleuren op je bord te hebben, en snack je waterrijke groenten zoals bloemkool, komkommer en radijs wanneer je maar kunt. Voedingsmiddelen met bekende antioxiderende eigenschappen, zoals bruin zeewier, zijn ook geweldig voor het vertragen van het verouderingsproces.

Verlaag je bloedsuiker

De bloedsuikerspiegel kan een grote invloed hebben op je huid, stofwisseling, hormonen en lymfeklieren – die allemaal kunnen schommelen naarmate je ouder wordt. Door je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kun je ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor hoe je lichaam reageert op glucose. Plantaardige Omega 3 vetzuren zorgen dat de celmembranen flexibel genoeg blijven en goed kunnen reageren op insuline. Hierdoor kun je de energie uit glucose en vetten efficiënter verbranden. Als je dit in balans weet te houden, kun je aandoeningen voorkomen zoals diabetes type II, de ziekte van Alzheimer of PCOS.

Gebruik biologische producten

Biologisch eten is een van de beste manieren om je blootstelling aan giftige stoffen en chemicaliën te verminderen. Conventionele producten worden vaak geteeld met behulp van synthetische meststoffen, chemische bestrijdingsmiddelen en insecticiden, groeihormonen en antibiotica. Deze stoffen kunnen de celstofwisseling verstoren en de ontgiftingsorganen, zoals de lever, de nieren en de huid, belasten. Volgens de Environmental Working Group kun je door biologisch te eten de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen met wel 90 procent verminderen.

Biologische voedingsmiddelen zijn ook voedzamer dan hun niet-biologische tegenhangers. Een grootschalig onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de British Journal of Nutrition , ontdekte dat biologisch voedsel een hoger gehalte aan vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten dan niet-biologische voedingsmiddelen.

Creëer een avondritueel

Het is belangrijk om een goede nachtrust te hebben om gezond te blijven en welzijn te bevorderen. Een manier om een diepe, rustgevende slaap te bevorderen is het creëren van avondrituelen die je kunnen helpen om tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Zet een thee met kalmerende kruiden zoals kamille en valeriaan, of neem een magnesiumsupplement om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Je kunt ook 's morgens beginnen door koffie te vervangen door een groene cappuccino zonder stimulerende middelen.

Verlaag je cortisolspiegels

Stress wordt in verband gebracht met ontstekingen en een verstoord hormoon- en microbioomklimaat, maar het is ook bewezen dat stress het telomeer verval versnelt.

Telomeren zijn "beschermdopjes" aan het einde van chromosomen. Ze beschermen je DNA tegen beschadigingen tijdens het celdelingsproces.

Eén manier om je telomeren lang en gezond te houden is je stressniveau te beheersen. Als je gestrest bent, produceert je lichaam cortisol en adrenaline, wat kan leiden tot ontstekingen, een verstoord hormoonstelsel en een verstoord microbioom. Al deze factoren kunnen bijdragen aan het verkorten van de telomeren. Probeer dus manieren te vinden om te ontspannen en te ontstressen, zoals yoga, meditatie of tijd doorbrengen in de natuur.

Ook van lichaamsbeweging is aangetoond dat het de gezondheid van telomeren ten goede komt. Uit een studie bleek dat mensen die minstens vijf keer per week sporten langere telomeren hadden dan mensen die weinig bewegen. En hoe actiever mensen waren, hoe langer hun telomeren waren.

Naast het eten van vers, compleet voedsel, voldoende elektrolyten en mineralen, en het opnemen van verbindingen zoals chlorofyl in je dieet, is het dagelijks doen van ademhalingstechnieken of meditatie essentieel. Van ademwerk is aangetoond dat het de cellulaire gezondheid bevordert. Je adem even inhouden, bijvoorbeeld, versterkt de mitochondriën van de cel terwijl is aangetoond dat de combinatie van koude therapie en diepe, buikademhalingen ontstekingsremmende cytokinen aanwakkert.

Het verminderen van cortisol kan helpen het verouderingsproces om te keren door het stressniveau te verlagen. Dit vermindert op zijn beurt ontstekingen, hormoon- en microbiomen disbalans, en telomeer verkorting. 

Eet voor kracht

Gezonde voeding is onmisbaar voor het behoud van een sterk lichaam dat bestand is tegen stress en genezing bevordert. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vitaminen en mineralen helpen cellen te beschermen tegen schade en ondersteunen het immuunsysteem. Superfoods zoals gember en baobab kunnen ook helpen om de natuurlijke afweer tegen stress en veroudering te versterken.

 

Vorige artikel Volgende artikel