100% Biologisch | Cold Pressed | Ongepasteuriseerd

Taal

Kan Yoga Het Verouderingsproces Vertragen?

Kan Yoga Het Verouderingsproces Vertragen?
Kan Yoga Het Verouderingsproces Vertragen?

Kan Yoga Het Verouderingsproces Vertragen?

Zeg nou zelf: wie kijkt er nu uit naar oud en rimpelig worden? Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar manieren waarop we gezond en fit oud kunnen worden of zelfs het verouderingsproces kunnen vertragen. Nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat yoga en meditatie kunnen bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces. Hoe zit dat precies? Wij leggen het uit.

Kan Yoga Het Verouderingsproces Vertragen?

JE DNA GEZOND HOUDEN

Elizabeth Blackburn ontving de Nobelprijs voor wetenschap voor haar onderzoek naar het verband tussen veroudering, DNA en leefstijl. Denk eens aan het plastic kapje aan het einde van je schoenveter, dat rafelen voorkomt. Telomeren zijn vergelijkbare beschermkapjes aan het einde van ons DNA, waarmee je chromosomen worden beschermd. Brokkelt de telomeer op je DNA af of wordt deze korter? Dan verkort ook je levensduur. 


Onze lichaamscellen verkleinen automatisch wanneer je ouder wordt. Toch kunnen slechte leefgewoonten, zoals roken, stress, ongezonde voeding en te weinig beweging, ertoe leiden dat dit proces versnelt. Andersom toonde Elizabeth Blackburn aan dat yoga en mindfulness juist al na vier tot zes maanden kunnen zorgen voor het verlengen van telomeren.

DE INVLOED VAN GENEN

Lange tijd werd geloofd dat je genen je lot bepalen. Heb je slechte genen? Dan heb je gewoon pech! Gelukkig toont recent wetenschappelijk onderzoek aan dat we waarschijnlijk meer controle over onze genen hebben dan oorspronkelijk werd gedacht. 


Je lichaam reguleert welke genen in je weefsels worden in- of uitgeschakeld. Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat gezonde genetische activiteit het verouderingsproces kan helpen vertragen. Zo hebben de volgende activiteiten een positieve invloed op je genen: 


  • Het eten van methylrijke voeding, zoals bieten, uien, knoflook en donkere bladgroenten

  • Beweging, zoals wandelen en yoga

  • Meditatie

  • Sociale omgang in een gemeenschap

  • Zelfexpressie en zelfcompassie

VOEL JE GEZONDER MET YOGA EN MEDITATIE

Je hebt zoveel dingen te doen, maar te weinig tijd in je overvolle agenda. Wie herkent het niet? Tegenwoordig is het moeilijk om stress helemaal uit je dagelijkse leven te verbannen. Toch kunnen yoga en meditatie je helpen om hier op een andere manier mee om te gaan.


Yoga en meditatie helpen je om op een constructieve manier op gebeurtenissen en gedachten te reageren. Hiermee verbeter je niet alleen je emotionele gezondheid, maar ook je fysieke gezondheid. 


Wil je welzijn, geluk en een gezond, lang leven creëren? Zorg dan dat je stilstaat bij wat voor jou écht belangrijk is. Meditatie en yoga helpen je hierbij. Maak keuzes. Stel intenties en doelen voor jezelf. Wanneer je jouw eigen prioriteiten voorop stelt bij het nemen van beslissingen, ervaar je veel meer rust en geluk. Met deze houding en een leefstijl vol gezonde voeding en beweging help jij jezelf om gracieus oud te worden.

Vorige artikel Volgende artikel