Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

FitnessRecepten

 

Wanneer we sporten of vasten is het belangrijk voor je algehele gezondheid, om voorrang te geven aan hydratatie door elektrolyten toe te voegen, maar dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn. 

Fruit en groenten leveren natuurlijke elektrolyten, maar als je sport, in een warm klimaat woont of een koolhydraatarm dieet volgt, kan het nodig zijn extra elektrolyten als sportdrank toe te voegen.

Wat zijn elektrolyten precies, en hoe werken ze?

Elektrolyten zijn mineralen die een belangrijke rol spelen bij veel lichaamsfuncties, waaronder hydratatie, spiersamentrekking en zenuwfunctie. Wanneer we zweten, verliezen we elektrolyten via onze huid, daarom is het belangrijk om ze aan te vullen door vloeistoffen te drinken zoals water of sportdranken. Een onbalans in elektrolyten kan leiden tot uitdroging.

Elektrolyten zijn essentieel voor onze gezondheid en regelen alles, van de zenuwfunctie tot de vochtbalans in onze cellen, de bloeddruk en de pH-waarde. Door ervoor te zorgen dat we voldoende elektrolyten in ons systeem hebben, kunnen we een optimale gezondheid behouden en problemen voorkomen.

De elektrolyten die belangrijk zijn voor de hydratatie zijn natrium, kalium, calcium, bicarbonaat, magnesium, chloride en fosfaat. Er zijn echter ook andere sporenmineralen en elementen die een rol spelen bij een optimale hydratatie. Daarom is het belangrijk om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en dranken te consumeren die deze essentiële voedingsstoffen bevatten om goed gehydrateerd te blijven. Een manier om dit te doen is om thuis een suikervrije elektrolyten sportdrank te maken met eenvoudige ingrediënten.

En voordat je een gekleurd flesje pakt met wie-weet-wat-in-het-drankje, is het goed om te weten dat de meeste elektrolytdrankjes boordevol kunstmatige of gewone suiker, conserveermiddelen, en kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen zitten - ingrediënten die we tijdens een vastenperiode, of ook wel detox, zeker willen vermijden.

 

3 elektrolyten om je gehydrateerd te houden tijdens het sporten of detox periode

Je kunt je elektrolyten op een paar eenvoudige manieren aanvullen zonder sportdrankjes:

1. Himalaya roze zeezout

Een makkelijke manier om je elektrolyten aan te vullen is door Himalaya roze zeezout aan je water toe te voegen. Dit zout is rijk aan mineralen en kan het elektrolytenniveau helpen herstellen. Je kunt 's ochtends 1 theelepel Himalaya zeezout toevoegen aan een glas water. Dit zal helpen om je lichaam gehydrateerd te houden.

2. Groentebouillon

Je kunt ook 1 tot 2 groentebouillonblokjes oplossen in een kopje water. Door er een paar elektrolytrijke voedingsmiddelen aan toe te voegen, zoals champignons en spinazie, krijg je kalium en magnesium binnen, belangrijke mineralen voor hydratatie. Een groentebouillon gemaakt van biologisch geteelde groenten kan een uitstekende bron van essentiële elektrolyten zijn.

3. Elektrolyten supplementen

Er zijn een aantal geweldige elektrolyten supplementen op de markt die je kunnen helpen gehydrateerd te blijven en je elektrolyten aan te vullen. Zorg er wel voor dat je de ingrediëntenlijst controleert op (geraffineerde) suiker of kunstmatige zoetstoffen.

Hoe maak je zelf een suikervrije elektrolyten sportdrank?

Deze elektrolyten sportdrank is de perfecte manier om koel en gehydrateerd te blijven op een warme dag. Het drankje wordt vaak gezien als een sportdrank, maar het is ook handig om bij je te te hebben, zelfs als je niet aan het sporten bent. Het aanvullen van vocht met een natuurlijke elektrolyten sportdrank kan je helpen om je beter te voelen en beter te presteren.

Combineer alle ingrediënten in een Mason jar, even schudden en geniet! Dit elektrolyten recept is suikervrij, low carb, en heerlijk verfrissend. Perfect voor atleten of iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren.

Ingrediënten:

1 1/2 kopje water

1/4 kopje vers geperst citroensap

1/4 kopje vers geperst limoensap

1/4 theelepel cayennepeper (optioneel)

1/8 theelepel Himalaya roze zout of ander hoogwaardig zout

1 eetlepel stevia in poedervorm (optioneel)

Schudden en proeven. Schud de drank met het deksel erop tot de zoetstof is opgelost. Proef en voeg indien nodig meer zoetstof naar smaak toe. Wil je een extra boost? Voeg er dan een gembershot aan toe. Voeg er ijs blokjes aan toe of drink het zo op.

Kun je elektrolytische drankjes vooraf maken?

Ja, je kunt een paar dagen van tevoren een suikervrije elektrolyten sportdrank maken en in de koelkast bewaren - of maak het gewoon vers, het is in minder dan 5 minuten klaar.

 

Vorig artikel Volgend artikel