Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 
Behandel SIBO Met LFE: Een Dieet Zonder Gefermenteerd Voedsel

Behandel SIBO Met LFE: Een Dieet Zonder Gefermenteerd Voedsel

Heb je last van SIBO? Dan ken je vast de voedingswijze volgens FODMAP. Dit is echter zeer beperkt en daarom vrij belastend voor je dagelijkse leven. Maar er is nu ook een nieuwe manier ontdekt om de klachten van SIBO tegen te gaan, namelijk LFE. Maar wat houden beide diëten in en wat is het verschil?

WAT IS SIBO?

SIBO betekent Small Intestinal Bacterial Overgrowth en houdt in dat er te veel bacteriën in de dunne darm groeien. Het gevolg is een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, gasvorming, boeren, diarree of obstipatie. Als je aan SIBO lijdt is dat dus geen pretje. Bovendien kun je ook nog last krijgen van zogenaamde hersenmist. Dit is een verzamelnaam voor klachten als vergeetachtigheid, duizeligheid en moeite met concentreren. Oftewel, je bent troebel in je hoofd.


Er zijn veel verschillende oorzaken voor SIBO, zoals stress, medicijnen of een lactose-intolerantie. Hierdoor kun je bepaalde voeding niet goed verwerken. Helaas is het niet zo dat je door gezond te eten van de klachten afkomt, want de boosdoener kan ook in een superfood als zeewier zitten of in gefermenteerd voedsel als zuurkool en yoghurt.

WAT IS FODMAP?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je bepaalde koolhydraten niet kunt verdragen. Bij het volgen van dit dieet hoef je dus niet alle koolhydraatrijke voedingsmiddelen te vermijden, maar alleen de soort waar jij overgevoelig voor bent. Daarom moet je eerst een eliminatiedieet volgen om te ontdekken welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn. Helaas is dit vrij belastend, omdat je dan veel gezonde voedingsstoffen mist. Doe dit daarom alleen onder begeleiding van een diëtist.

WAT IS LFE?

Een nieuwe manier om SIBO te behandelen is LFE. Dit staat voor Low Fermentation Eating en is ontwikkeld door de gastro-enterologen Mark Pimentel en Ali Rezaie. Het is minder streng en bovendien makkelijker uit te voeren in je dagelijkse bestaan. Het LFE-dieet houdt in dat je voeding met een lage gisting eet. Dus bijvoorbeeld geen koekjes, bier of gefermenteerd voedsel. Behalve wat je eet, is ook wanneer je eet belangrijk bij LFE. Zo moet er vier uur tussen de maaltijden zitten en kun je beter geen snacks eten.


De bedoeling is dat de peristaltiek, ofwel het reflexmatig samentrekken van de lengte- en kringspieren van de darmwand, wordt gestimuleerd. Hierdoor kan het teveel aan microben afgevoerd worden. Bovendien voelen bacteriën zich onprettig als er weinig fermenteerbaar voedsel in de darmen zit en groeit hun populatie langzamer.

Starten met LFE?

Wil je een levensstijl met weinig gist proberen? Dan vind je in The Good LFE Cookbook: Low Fermentation Eating for SIBO, Gut Health, and Microbiome Balance allerlei recepten.


Ga je zelf aan de slag met dit dieet? Begin dan je dag supergezond met een van de groene sappen van Superfoodguru. Een uitstekend ontbijtsapje hiervoor is de Slim Fit Fusion. Hier zit weinig fruit in, zodat het prima past bij LFE!

Vorig artikel Volgend artikel