Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 

Haal de voedingsstoffen die je nodig hebt uit plantaardige omega 3


Omega 3-vetzuren spelen een essentiële rol in het gezond houden van je hart en je hersens.  En dat niet alleen. Omega 3-vetzuren helpen bij remmen van ontstekingen en het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Ze dragen ook bij aan het verkleinen van risico’s op auto-immuunziekten en stemmingsstoornissen.

Echter, je lichaam produceert deze voedingsstoffen echter niet zelf, dus voor een optimale gezondheid kun je maar beter zorgen dat je voldoende vetzuren binnenkrijgen via je voeding. 

Vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn worden vaak aangeprezen als de beste bronnen van essentiële vetzuren. Maar als je een plantaardig dieet volgt of hiernaar overgaat, wil je dit vervangen door veganistische alternatieven. Hoewel er best alternatieven bestaan, heb je misschien gehoord dat veganistische bronnen van vetzuren niet kunnen concurreren met hun dierlijke tegenhangers en dat veganisten hierdoor het risico lopen voedingstekorten te krijgen. Maar dit klopt niet helemaal…

Er zijn twee soorten Omega 3 vetzuren: Lange keten vetzuren (EPA en DHA) en korte keten vetzuren (ALA). EPA en DHA hebben meestal een dierlijke oorsprong. ALA komt voort uit plantaardige bronnen.

Je hebt beide Omega 3 vetzuren (dus zowel EPA en DHA als ALA) om gezond te blijven.

Eet je volgens een veganistische leefstijl, dan ligt het voor de hand dat je een tekort aan EPA en DHA gaat ontwikkelen. Gelukkig zet je lichaam ALA-zuren sowieso om in DHA- en EPA zuren. Zolang je dus voldoende ALA’s binnenkrijgt zit je goed.

Volgens de huidige richtlijnen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 1,6 gram voor mannen en 1,1 gram voor vrouwen.

Misschien is het dus wel handig om te weten wat de beste bronnen van veganistische Omega 3-zuren zijn.

De beste veganistische bronnen van Omega-3 vetzuren zijn:

  • Chia-zaden. Hoewel alle zaden Omega 3 vetzuren bevatten, staan deze bovenaan de lijst met 5 gram per portie van 28 gram. In feite is een portie van 28 gram voldoende om de aanbevolen dagelijkse inname van Omega-3 te halen en te overschrijden. Lijnzaad en hennepzaad zijn ook uitstekende opties.
  • Noten, vooral walnoten, bevatten ongeveer 2,6 gram per 28 gram (een handje).
  • Zeewier en algen verdienen een speciale vermelding omdat het de enige plantaardige ingrediënten zijn die vetzuren met een lange keten bevatten. 
  • Plantaardige oliën. Zoals kokosolie, koolzaadolie en sojaolie, evenals andere minder bekende alternatieven zoals algenolie (afkomstig van algen) en perilla-olie.
  • Blad- en kruisbloemige groenten, zoals boerenkool, spruitjes, spinazie en broccoli.
  • Edamame en bruine bonen, die ook nog eens rijk zijn aan vezels en veganistische eiwitten.

Zoals je kunt zien, is er geen gebrek aan opties als het gaat om het verkrijgen van de Omega 3-zuren die jouw lichaam nodig heeft uit plantaardige bronnen. Als je een uitgebalanceerd plantaardig dieet volgt, is het gemakkelijk om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen.

Bij Superfoodguru hebben we ervoor gezorgd dat onze producten je helpen de aanbevolen dagelijkse inname van veganistische Omega 3 en veganistische eiwitten te bereiken. Zo zitten er in onze Combiboxen bliss balls en gember shots boordevol zaden, noten en biologische plantaardige oliën.

Vorig artikel Volgend artikel