100% Biologisch | Cold Pressed | Ongepasteuriseerd

Taal

Nachtschade Groenten: Giftig Of Niet-giftig?

Nachtschade Groenten: Giftig Of Niet-giftig?
Nachtschade Groenten: Giftig Of Niet-giftig?

Nachtschade Groenten: Giftig Of Niet-giftig?

Nachtschade groenten, je hebt er vast weleens van gehoord. Er gaan veel geruchten rond dat nachtschade groenten niet goed voor de gezondheid zijn, en dat het beter is om ze niet te eten. De verschillende antinutriënten die nachtschades bevatten, kunnen de darmwand beschadigen, ontstekingsreacties veroorzaken en ontregelen zo het immuunsysteem. Heb jij last van een auto-immuunziekte? Dan is de kans groot dat je gevoeliger bent voor nachtschade producten dan anderen en last hebt van een nachtschade allergie. Maar moeten we nu helemaal stoppen met het eten van nachtschade groenten? Kijk maar mee.

WAT ZIJN NACHTSCHADE GROENTEN?

De naam nachtschade groenten is in eerste instantie een beetje verwarrend. De meeste producten die onder de nachtschade groenten vallen zijn namelijk fruit. Denk aan tomaten, aubergines en paprika’s. Ze behoren allemaal tot dezelfde familie: de Solanaceae. Dit is een groep planten die krachtige alkaloïden bevatten, maar daarnaast ook zeer giftig kunnen zijn. Onder deze familie vallen ook oneetbare planten, zoals tabak en belladonna (dodelijke nachtschade). Gojibessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde als therapeutisch beschouwd, maar zijn ook verwant aan deze familie.

ZIJN NACHTSCHADE GROENTEN SCHADELIJK?

De plantenfamilie staat er om bekend gifstoffen te bevatten. Hoe kan het eten van sommige nachtschade planten dodelijk zijn, terwijl de groenten van de nachtschade onder dezelfde groep vallen? Eén ding is zeker, experts hebben aangetoond dat het eten van nachtschade groenten niet gevaarlijk is. Op het moment dat de groenten in de zon rijpen, verlaagt de hoeveelheid solanine (de giftige stof) tot een niet-giftig niveau. Als je de groenten dus eet wanneer ze rijp zijn, is er niks aan de hand. Deze groep groenten is op dat moment juist heel gezond. Ze zitten boordevol met diverse gezonde voedingsstoffen.

Extra gevoeligheid voor nachtschade groenten bestaat wel

Mensen kunnen allergisch zijn voor bijna elk soort voedsel, inclusief tomaten en aubergines. De Arthritis Foundation zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat nachtschade ontstekingen veroorzaakt of artritis verergert. Het kan wel zo zijn dat jij nét wat gevoeliger bent voor nachtschade producten dan mensen uit je omgeving en last kan hebben van nachtschade allergie. Denk je extra gevoelig te zijn voor nachtschade groenten? Schrap deze groenten dan 30 dagen volledig uit je eetgewoontes, en begin ze daarna weer langzamerhand te eten. Merk je een verschil in je lichaam en heeft het veel effect op hoe je je voelt? Dan is de kans groot dat je extra gevoelig bent voor nachtschade producten. Het is dan beter om ze minder of helemaal niet meer te eten.

DUS: NACHTSCHADE PRODUCTEN BETER UIT JE DIEET SCHRAPPEN OF NIET?

Nee, want nachtschade groenten zijn juist enorm gezond. Zolang de groenten gegeten worden als ze rijp zijn, is de concentratie solanine te laag om je te vergiftigen. Ze zijn rijp dus helemaal niet gevaarlijk voor de mens. De nachtschade producten zijn rijk aan voedingsstoffen die een heleboel gezondheidsvoordelen bieden. Blijf ze eten, maar wel rijp. Heb je last van een nachtschade allergie? Pas dan op met de inname van deze groenten. Ben je op zoek naar een manier om meer groenten binnen te krijgen? Ontdek hier onze groente sapjes.

Vorige artikel Volgende artikel