100% Biologisch | Cold Pressed | Ongepasteuriseerd

Taal

Kom Mentaal In Balans Met Beweging

Kom Mentaal In Balans Met Beweging
Kom Mentaal In Balans Met Beweging

Kom Mentaal In Balans Met Beweging

Dat bewegen goed is voor je lichaam is je vast bekend. Maar wist je dat je ook mentaal weerbaarder wordt als je in actie komt? Van depressie tot meer creativiteit: ontdek wat lichaamsbeweging kan doen voor je geest!

VERDRIJF ANGST EN NEERSLACHTIGHEID MET BEWEGING

Voel je je depressief? Of ben je angstig? Trek dan je wandelschoenen aan en ga de natuur in. Je wordt vast vrolijker en relaxter van de bloemen in de wei, de vallende herfstblaadjes of de golven die naar de kust rollen. Maar er gebeurt nog meer. Als je beweegt, maakt je lichaam stoffen aan die ontstekingsreacties in je hersenen verminderen. Hierdoor zou je depressie kunnen afnemen. Verder produceert je lichaam hormonen waardoor je je positiever voelt, zoals endorfine en dopamine. Het mooie is dat je helemaal niet zwaar hoeft te trainen voor een opbeurend effect. Wel is het goed om regelmatig te bewegen, zodat je meer kans hebt dat je natuurlijke antidepressiemiddel werkt.

VERSLA JE VERSLAVING MET SPORT

Je eigen dopamine kan je ook helpen als je wilt stoppen met een ongezonde gewoonte. Dopamine wordt namelijk aangemaakt als je iets doet wat je fijn vindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je naar een mooi muziekje luistert, je huisdier aait of je huis hebt opgeruimd. Dit hormoon geeft je dan een goed gevoel. Helaas komt er ook dopamine vrij bij het drinken van alcohol, roken en gokken. Waardoor je dit misschien vaker wilt doen dan goed voor je is. Drugs zorgen voor een echte boost van dopamine. Daarom zijn bijvoorbeeld cocaïne en heroïne zo verslavend. Gelukkig verhoogt lichaamsbeweging ook je dopaminegehalte. Dus wil je kappen met een slechte gewoonte? Dan kan sporten het proces makkelijker voor je maken!

LEKKER SLAPEN: ZORG VOOR MEER LICHAAMSBEWEGING

Iets wat funest is voor je welzijn en gezondheid is een slechte nachtrust. Ook in dit geval is het dan goed om aan lichaamsbeweging te doen. Je maakt dan namelijk adenosine aan. Deze lichaamseigen stof werkt als een natuurlijk slaapmiddel. Wil je zoveel mogelijk adenosine produceren? Dan geldt hoe intensiever je training, hoe meer adenosine. Dus slaap je slecht? Bezoek de sportschool en leef je uit!

KOM IN ACTIE EN BOOST JE CREATIVITEIT

Als je een lange tijd zit, nemen je concentratievermogen en creativiteit af. De oplossing: beweeg! Wist je dat als je beweegt je hersenen energie krijgen in de vorm van bloedsuiker en zuurstof? Doe je ook nog eens verschillende sporten? Dan is dat extra goed voor je creativiteit, blijkt uit onderzoek.

GA DEMENTIE TEGEN MET EEN STEVIGE TRAINING

Al heb je nu een ijzerscherpe geest en lijken zorgen om dementie nog ver weg, het is toch goed om daar nu al rekening mee te houden. Dat doe je door te sporten, want dan maakt je lichaam lactaat aan. Dit stofje stimuleert de groei van hersencellen, waardoor de kans op dementie kan afnemen. Let op! Je moet wel stevig trainen. Want lactaat ontstaat pas als je spieren hard moeten werken.

Geef je lichaam extra vitamines en mineralen

Met lichaamsbeweging profiteert je mentale gezondheid dus zowel op de korte als op de lange termijn. Eet je daarbij gezond en vul je je dagelijkse voeding aan met een sapje van Superfoodguru? Dan geef je je welzijn nog een extra boost! Daarnaast kan sapvasten of het doen van een detox kuur je hier erg bij helpen.

Vorige artikel Volgende artikel