100% Biologisch | Cold Pressed | Ongepasteuriseerd

Taal

Het Geheim Om Gehydrateerd Te Blijven: Elektrolyten

Het Geheim Om Gehydrateerd Te Blijven: Elektrolyten
Het Geheim Om Gehydrateerd Te Blijven: Elektrolyten

Het Geheim Om Gehydrateerd Te Blijven: Elektrolyten

Voldoende drinken is cruciaal voor je gezondheid. Dat is hopelijk geen groot nieuws voor je. Maar weet jij wat de beste manier is om gehydrateerd te blijven? In deze blog vertellen we je er alles over.

OVER WATER

Ons lichaam bestaat voor maar liefst 60% uit water, dat een belangrijke rol speelt voor verschillende vitale functies. Zo draagt water onder meer bij aan het vormen van weefsels, het smeren je gewrichten, de productie van speeksel en maagsappen en reguleert het je lichaamstemperatuur. Zonder hydratatie kun je niet functioneren.

 

Tegelijkertijd verliest je lichaam constant water en vocht, bijvoorbeeld via je urine en zweet, maar ook tijdens het praten of zelfs ademhalen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft. 


Voldoende water drinken is daarom onmisbaar. Maar wist je dat de beste manier om je lichaam te hydrateren bestaat uit een goede balans van water, elektrolyten en koolhydraten? Professor Ajmol Ali van de Massey universiteit in Auckland is ervan overtuigd dat de inname van deze drie elementen cruciaal is voor gezonde hydratatie en je algehele gezondheid. 


WAT ZIJN ELEKTROLYTEN?

Mineralen zoals natrium, kalium, magnesium, calcium, chloride en fosfor vormen zogenaamde elektrolyten. Deze ontstaan wanneer verbindingen oplossen in water of bloed, daarbij ontstaan positieve of negatieve ionen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.


Zo helpen elektrolyten bij de regulatie van je zenuw- en spierfunctie, doordat ze een elektrische lading geleiden. Ook spelen ze een rol bij de hartfunctie en het reguleren van je vochthuishouding, zuur-base balans en stofwisseling. Ze worden niet door je lichaam aangemaakt, daarom kun je ze alleen opnemen via voeding en drinken. 


Net als water, gaan deze mineralen verloren via je urine, zweet en ontlasting. Wanneer je onvoldoende water, elektrolyten en koolhydraten in je lijf hebt, bestaat het risico op uitdroging. Alle drie dragen ze bij aan de communicatie tussen neuronen en lichaamscellen. Volgens professor Ali moet de balans tussen deze drie optimaal zijn, omdat een disbalans je lichaamsfuncties kan beïnvloeden. 


Elektrolyten aanvullen

Omdat elektrolyten essentieel zijn voor je gezondheid, is het belangrijk om ze dagelijks aan te vullen. Maar hoe vind je de juiste balans tussen elektrolyten, koolhydraten en water? Het antwoord is evenwichtige voeding en hydratatie.


Met groente, fruit en twee tot drie liter water per dag, krijg je de juiste hoeveelheden binnen. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je leefstijl en algehele gezondheid van invloed is op de benodigde hoeveelheden. Volg je bijvoorbeeld een speciaal dieet (denk aan koolhydraatarm), woon je in een warm klimaat of sport je intensief? Dan vraagt je lichaam misschien om grotere hoeveelheden en speciale sportdrankjes om voldoende gehydrateerd te blijven.


Vooral tijdens het sporten is het aanvullen van elektrolyten van groot belang op je hydratatie. Door elektrolyten met koolhydraatbronnen te mixen, bereik je eenvoudiger de juiste balans tussen vloeistoffen en elektrolyten. 


Een goede manier is de inname van poedermixen. Deze sportdrankjes zijn gemaakt van een combinatie van elektrolyten, organisch kokoswaterpoeder, Himalayazout en natuurlijke koolhydraatbronnen, zoals stevia en monniksvrucht-extract. Een praktische én smaakvolle manier om jezelf te hydrateren.


HYDRATEREN ZONDER SPORTDRANKJES

Ben je op zoek naar een manier om jezelf voldoende te hydrateren, maar wil je geen sportdrankjes nuttigen? Gelukkig zijn er ook andere manieren om je elektrolyten in balans te brengen. Denk aan: 


  • Roze Himalaya zeezout: dit is rijk aan mineralen en voeg je eenvoudig toe aan je maaltijd of glas water. 

  • Groentebouillon: los één of twee blokjes op in water. Wil je extra kalium en magnesium? Voeg dan ook champignons en spinazie toe. 

  • Supplementen: controleer wel of er geen onnodige suikers en kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd. 

SYMPTOMEN VAN UITDROGING

Uitdroging kan leiden tot vervelende en zelfs gevaarlijke klachten. Je kunt uitdrogingsverschijnselen herkennen aan verschillende symptomen. Denk bijvoorbeeld aan een droge, plakkerige mond of gevoel van dorst. Ook slaperigheid, vermoeidheid, zwakke spieren, hoofdpijn en duizeligheid kunnen een indicatie van uitdroging zijn.


Je urine is een goede graadmeter voor je hydratatie. Een lichtgele kleur is ideaal, maar een donkere of oranje kleur kan wijzen op een tekort aan vocht. Heb je last van ernstige uitdroging? Dan kun je last hebben van verwardheid, extreme dorst, prikkelbaarheid, niet kunnen plassen of zweten, ingevallen ogen, een verhoogde hartslag of koorts. 

Zorg daarom dat je voldoende gehydrateerd blijft en breng je water, elektrolyten en koolhydraten altijd goed in balans.


PRODUCT TITLE

$10.0

PRODUCT TITLE

$10.0

PRODUCT TITLE

$10.0
Vorige artikel Volgende artikel