Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 
Detoxkuur Afvallen: Werkt Het Echt?

Detoxkuur Afvallen: Werkt Het Echt?

De afgelopen jaren is de populariteit van detoxen alleen maar toegenomen, vooral onder degenen die op zoek zijn naar een snelle manier om gewicht te verliezen en zich gezonder te voelen. Detoxen is een proces waarbij je je lichaam ontgift door bepaalde voedingsmiddelen te eten en sapjes te drinken, en juist door het vermijden van anderen. Het idee achter detoxen is dat je je lichaam helpt zich te ontdoen van gifstoffen en overtollige stoffen die zich in je lichaam hebben opgehoopt, en zo een aantal voordelen kunt behalen, zoals gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering, verhoogde energie en een stralende huid.


Hoewel er veel beweringen zijn over de voordelen van detoxen, is er nog veel onduidelijkheid over de wetenschappelijke basis ervan en of het echt werkt als het gaat om gewichtsverlies. Superfoodguru ging voor je op onderzoek uit om de vraag te beantwoorden of het echt werkt als het gaat om afvallen. Ontdek of detoxen de juiste keuze is voor jou als je op zoek bent naar een manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren. Laten we beginnen!

Minder calorieën tijdens een detoxkuur = meer cortisol?

Ben jij ook klaar met die extra kilo's die maar niet willen verdwijnen? Misschien is het tijd voor een sap detoxkuur. Naast een welverdiende rust voor je spijsverteringsstelsel, schijnt er nog een belangrijk voordeel aan een sap detoxkuur: afvallen.


We lezen in een wetenschappelijk artikel van Jonathan Obert en collega's dat doordat je tijdens een sap detox minder calorieën consumeert dan tijdens een normaal dagelijks dieet, het bijna onvermijdelijk is dat je afvalt. Je lichaam moet immers meer vetreserves gaan verbranden om aan de benodigde energie te komen. En aangezien er geen zware maaltijden zijn, kan je lichaam zich richten op het verbranden van vet. Maar, zijn we niet te snel met deze conclusie? Jonathan en zijn collega’s concluderen namelijk ook dat er vaak een toename van cortisol zich voordoet door eventuele stress veroorzaakt door de detoxkuur. Cortisol is een stress hormoon dat allerlei negatieve effecten kan hebben, zoals een verhoogd hongergevoel. Veel mensen ervaren een gewichtstoename na een sap detoxkuur vanwege binge eating patronen, aangewakkerd door de cortisol toename. Ze komen dus net zo veel weer aan als dat ze tijdens de detox zijn afgevallen.

EEN MYTHE: AFVALLEN NA EEN DETOXKUUR

Naast het wetenschappelijk artikel van Jonathan en zijn collega’s, lezen we ook dat Kayli Anderson, een gecertificeerde diëtiste, het met hen eens is. Een sap detoxkuur leidt in eerste instantie tot gewichtsverlies vanwege de lage calorie-inname, maar uiteindelijk komt dit gewicht er gewoon weer bij als het normale dieet wordt gevolgd. Kayli vertelt ook dat een detoxkuur ervoor zorgt dat het lichaam in een zogenaamd “starvation mode” schiet, wat leidt tot een langzamer metabolisme. Een langzaam metabolisme ontmoedigt op zijn beurt gewichtsverlies op de langere termijn.

IS EEN JUICE DETOXKUUR DAN WEL GEZOND?

Deze wetenschappers zijn het met elkaar eens: je valt niet af van een detoxkuur. Toch ontmoedigen ze het volgen van een detoxkuur niet. Ze waarschuwen je wel en adviseren dat je je goed voorbereid op de detoxkuur. Zorg ervoor dat je genoeg rust neemt tijdens de detox, zodat je stress niveau laag blijft. Focus op je lichaam en je geest tijdens de detox. Dit zal een gezonde levensstijl ná de detox stimuleren en je zult gemotiveerd worden om gezondere keuzes te maken. 


Dus, je zult niet direct afvallen van een detoxkuur, maar als je het op een goede en gezonde manier doet, komt het uiteindelijk je gezondheid wel ten goede. Kayli sluit het artikel af met het volgende advies: “Het ondersteunen van de ontgifting van het lichaam gaat echt over het in stand houden van een gezonde levensstijl.” En daar zijn we het bij Superfoodguru helemaal mee eens. Zorg goed voor je lichaam, zowel tijdens een detox als ook in je ‘gewone’ dagelijkse leven. Maak consistent gezonde keuzes, drink regelmatig groene sapjes vol vitamine en mineralen, zoals de Slim Fit Fusion 01, sport, beweeg en zorg voor voldoende rust en ontspanning.

Vorig artikel Volgend artikel