
Burst Training: Boost Je Conditie Met Tempowisseling
Je wilt in shape zijn, maar niet urenlang naar de sportschool? Dan is er een mooie oplossing, namelijk burst training. Hierbij maak je korte intervallen, waarin je intensief sport. Deze trainingssoort wordt ook HIIT genoemd dat een afkorting is voor High Intensity Interval Training. Hierdoor zou je in een kortere tijd hetzelfde kunnen bereiken als met een training die lang duurt en minder intensief is. Maar let op! Een HIIT-work-out duurt misschien korter dan een normale training, maar vergt het uiterste van je.
HOE VERLOOPT EEN BURST TRAINING?
Een burst training houdt in dat je intensieve intervallen doet met daartussen korte periodes van rust. Daarbij kun je eenvoudig je training verzwaren zonder dat je langer moet sporten. Je maakt simpelweg de intervallen langer en de rustpauzes korter.
Waarom is intervaltraining goed voor je lichaam?
Net als met een gewone training is ook HIIT goed voor je gezondheid. Zo wordt je geheugen beter doordat er nieuwe zenuwcellen worden aangemaakt. Ook helpen intervaltrainingen om stressbestendiger te worden, heb je minder kans op ontstekingen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Daarbij wordt door de krachtexplosies van je lichaam je groeihormoon gestimuleerd. Dit helpt je om vet te verliezen en spieren op te bouwen.
ONTDEK NOG MEER VOORDELEN VAN HIIT
Via de HIIT-methode kun je je conditie snel verbeteren met trainingen van een half uur. Je hart, longen en spieren moeten namelijk tot het uiterste gaan. Daardoor profiteer je van het afterburneffect. Dit houdt in dat je lijf door de intensieve training meer tijd nodig heeft om te herstellen en daardoor langer doorgaat met vet verbranden. Behalve fysiek heeft een HIIT-work-out ook mentale voordelen. Het is namelijk afwisselend. Je hoeft niet een beweging voortdurend uit te voeren, maar je verandert steeds van tempo waardoor bijvoorbeeld fitness een stuk spannender wordt.
Wat voor sporten kun je doen met HIIT?
Een HIIT-training kun je zowel bij cardiosporten als bij krachttraining uitvoeren. Misschien loop je graag hard? Dan kun je joggen afwisselen met sprinten. Of heb je thuis een hometrainer staan? Wissel dan je fietstempo af met rustig trappen en voluit in de pedalen. Doe je liever een krachttraining met gewichten? Train dan bijvoorbeeld een minuut op volle kracht en neem dan een minuut rust, enzovoort.
Hou hier rekening mee als je met HIIT aan de slag gaat
Om een HIIT-training succesvol te kunnen doen, moet je al een redelijke conditie hebben. Je kunt anders blessures oplopen, doordat je spieren, pezen en gewrichten het tijdens de intensieve intervallen zwaar te verduren krijgen. Daarbij moeten ook je hart en bloedvaten keihard werken. Dus is je fitheid nog niet op peil? Werk dan eerst op een rustige manier aan je basisconditie.
GEEF JE LICHAAM DE NODIGE VITAMINES EN MINERALEN
Ook is het raadzaam om te zorgen voor gezonde voeding, zodat je lichaam alle benodigde stoffen binnenkrijgt om goed te kunnen sporten. Dus vul je dagelijkse dosis vitamines en mineralen aan met een vers sapje van Superfoodguru!