Biologisch | Cold Pressed | Geen HPP of Shock Freeze
 

Wellness

 
7 Soorten Intermittent Fasting + Welke Methode Past Bij Jou?

7 Soorten Intermittent Fasting + Welke Methode Past Bij Jou?

Wil je je eetroutine opschudden en iets nieuws proberen? Dan is intermittent fasting misschien iets voor jou. We zetten 7 van de populairste intermittent fasting methoden op een rijtje, zodat je er een kunt vinden die bij jouw levensstijl past. Of je nu wilt afvallen, je gezondheid wilt verbeteren of gewoon je leven wilt vereenvoudigen, intermittent fasting heeft voordelen voor iedereen.

VOLLEDIGE DAGEN VASTEN: 5:2 DIEET

Een van de meest populaire vormen van intermittent fasting is het 5:2 dieet. Bij deze methode zet je twee niet-opeenvolgende dagen per week vast, bijvoorbeeld maandag en donderdag. Op deze vastendagen beperk je je tot 500-600 calorieën. De andere vijf dagen van de week eet je normaal.

DAGEN WISSELEN: ALTERNATE DAY FASTING

Met Alternate Day Fasting, wissel je vastendagen af met niet-vastendagen. Elke andere dag vasten, wat resulteert in 3-4 vastendagen per week. Dit kan lastiger zijn, maar heeft als voordeel dat je sneller gewicht verliest. Kies de methode die het beste bij jouw levensstijl past.


Onthoud dat alternerend vasten gezond en veilig is als je goed luistert naar je lichaam. Drink veel water, kies gezonde snacks en stop meteen als je je niet goed voelt. Met de juiste mindset en doorzettingsvermogen kun je alternerend vasten als een duurzame levensstijl omarmen.

TIJD BEPERKT ETEN: 16/8 METHODE

De 16/8 methode is een van de meest populaire vormen van intermittent vasten. Bij deze methode eet je al je voedsel binnen een periode van 8 uur, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. De overige 16 uur zet je vast. Dit betekent dat je 's ochtends later ontbijt en 's avonds eerder stopt met eten.


Andere varianten van tijd beperkt eten zijn:

  • 14/10 methode: 14 uur eten, 10 uur vasten. Ideaal voor beginners.
  • 20/4 methode: 20 uur eten, 4 uur vasten. Minder ingrijpend, geschikt als je langzaam wilt starten.
  • EOD (Every Other Day): één dag eten, één dag vasten. Herhaal dit patroon. Vereist enige gewenning.
  • 5:2 dieet: 5 dagen normaal eten, 2 dagen beperkt aantal calorieën (bv. 500-600 kcal). Populair, relatief gemakkelijk vol te houden.

Deze methoden zijn gemakkelijk in te passen in een druk leven. Ze vergen enige discipline, maar daar staat tegenover dat je op de dagen dat je wel eet kunt genieten van twee of drie maaltijden. Door de periodes van vasten krijg je lichaam de kans om vet te verbranden voor energie. Dit kan helpen bij afvallen en andere gezondheidsvoordelen.

CIRCADIAN FASTING

Circadian fasting houdt in dat je eetpatronen afstemt op je circadiaanse ritme, je natuurlijke slaap-waakcyclus. Dit betekent dat je alleen eet tijdens de uren dat je normaal gesproken wakker bent, en vast tijdens de uren dat je slaapt.


Voor de meeste mensen is een raam van 8 uur waarin je mag eten, vanmiddag tot avond, ideaal. Bijvoorbeeld van 12.00 uur tot 20.00 uur. Zo kun je genieten van twee of drie maaltijden per dag plus eventuele tussendoortjes. De overige 16 uur vast je. Dit is een gemakkelijke methode omdat je je normale eetpatroon kunt aanhouden, je hoeft alleen maar wat vroeger te stoppen met eten en later te beginnen.


Circadiaans vasten heeft verschillende voordelen:

  • Het past goed bij je natuurlijke ritme, waardoor het gemakkelijk vol te houden is.
  • Het bevordert slaapkwaliteit en -duur. Door vroeg te stoppen met eten kun je beter door slapen.
  • Het verbetert je metabolisme en hormoonhuishouding. De wisseling tussen vasten en eten zorgt voor een gezondere regulatie van bloedsuikerspiegel en insuline.
  • Het leidt tot gewichtsverlies. Door het dagelijkse vasten tijdvak creëer je een energietekort wat leidt tot vetverbranding.

Circadian vasten is een natuurlijke en gebalanceerde benadering van intermittent fasting die goed werkt als levensstijl. Het is de ideale methode om op een duurzame manier gezonder en vitaler ouder te worden.

SAPVASTEN

Sapvasten is een van de makkelijkste vormen van intermittent vasten. Bij deze methode drink je alleen sap, kruidenthee en water gedurende 1-7 dagen. Dit helpt je lichaam ontgiften en geeft je spijsvertering een rustperiode.


Tijdens een sapvastendieet krijg je voldoende vocht binnen, waardoor je je niet uitgedroogd of hongerig voelt. Toch activeert het vasten je vetverbranding en autofagie. Dit zorgt voor tal van gezondheidsvoordelen zoals een lagere bloeddruk, ontstekingsremming en gewichtsverlies.


Een sapvastenkuur duurt gemiddeld 3 dagen. Begin met 1 dag en bouw dit geleidelijk op. Kies verse sapjes van groenten als wortelen, bieten en komkommers en voeg fruit zoals citroen of grapefruit toe voor extra smaak. Drink 6-8 glazen vers sap per dag, aangevuld met kruidenthee en water.


Na de vastenperiode is het belangrijk om geleidelijk weer normaal te gaan eten. Begin met lichte maaltijden met veel groenten en fruit. Eet langzaam en luister naar de signalen van je lichaam. Een sapvastenkuur geeft je spijsvertering de tijd om te herstellen en zorgt voor een frisse start!

12 UUR VASTEN

De 12 uur vasten methode is een variatie op het traditionele vasten waarbij je in een periode van 12 uur eet en 12 uur vast. Dit betekent dat je bijvoorbeeld stopt met eten om 20.00 uur en weer begint met eten om 08.00 uur de volgende ochtend.


Deze methode is populair omdat het relatief gemakkelijk vol te houden is. Je hoeft maar 12 uur te vasten en je kunt nog steeds twee of drie maaltijden per dag eten. Door je eetvenster te beperken tot 12 uur, krijgt je lichaam nog steeds de voordelen van vasten zoals insulinegevoeligheid en vetverbranding.


De 12 uur vasten methode is een goede optie als je wilt beginnen met intermittent vasten. Het is flexibel, gemakkelijk aan te passen aan je schema en je kunt het opbouwen naar langere vastenperiodes als je wilt. Probeer bijvoorbeeld eerst om te stoppen met eten om 20.00 uur en te starten met eten om 08.00 uur. Als dit goed gaat, kun je je eetvenster verder verkleinen tot bijvoorbeeld 10 uur. Zo bouw je het langzaam op.


Deze methode is ook ideaal als je wilt vasten, maar moeite hebt met langere vastenperiodes. Met 12 uur vasten kun je alle voordelen van vasten ervaren zonder al te veel ongemak. Het is een prima vaste methode om mee te beginnen!

DIRTY FASTING

Dirty Fasting is een extreme vorm van intermittent vasten waarbij je één keer per week 24 uur vast. Je eet dus gedurende 24 uur helemaal niets en drinkt alleen water. Dit is een erg krachtige manier om je lichaam in een vetverbrandende modus te krijgen, maar het is niet voor iedereen geschikt vanwege de zware belasting.


Als je Dirty Fasting wilt proberen, begin dan met 12-16 uur vasten en bouw dit langzaam op. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken, want uitdroging is een risico. Ook kun je last krijgen van duizeligheid of hoofdpijn. Als de symptomen aanhouden of erger worden, stop dan meteen met vasten.


Voordelen van Dirty Fasting zijn snelle gewichtsverlies, autofagie (cel reiniging) en het 'resetten' van je metabolisme. Het nadeel is dat het voor sommigen te zwaar kan zijn. Daarom is dit vooral geschikt voor mensen die al ervaring hebben met vasten en hun lichaam goed kennen. Combineer Dirty Fasting met gezonde, voedzame maaltijden en sappen op de dagen dat je wel eet en zorg voor voldoende rust.

Conclusie

Dus daar zijn ze: 7 soorten intermittent fasting om uit te kiezen. De opties zijn talrijk, dus neem de tijd om de verschillende methoden te bekijken en wat werkt voor jouw levensstijl en doelen. Of je nu de voorkeur geeft aan kortere vasten een paar keer per week, langere vasten een paar keer per maand of een mix van afwisselende methoden, de kracht ligt in jouw handen. Intermittent fasting is geen dieet, het is een patroon. En het beste patroon voor jou is het patroon waar je je consequent aan kunt houden. De voordelen zijn levensveranderend, dus neem de eerste stap - je hebt niets te verliezen.

Vorig artikel Volgend artikel